De overgang is een periode die veel meer inhoudt dan het einde van de menstruatiecyclus. Het is een fase van transformatie, zowel lichamelijk als mentaal, die nieuwe uitdagingen maar ook nieuwe kansen met zich meebrengt. Tijdens de Week van de Overgang, die plaatsvindt van 8 tot en met 14 april, staat het thema ‘Tijd om antwoorden te vinden’ centraal. Laten we deze gelegenheid aangrijpen om dieper in te gaan op wat de overgang betekent en hoe je deze periode in je leven kunt omarmen en er het beste van kunt maken.
De overgang begint vaak eerder dan je denkt. Al rond je 35e kan de oestrogeenproductie langzaam gaan afnemen, met verschillende symptomen als gevolg. Of je nu rond de 40 bent en de eerste tekenen begint te merken, of de 50 nadert en midden in de overgang zit, het is cruciaal om te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt. Deze kennis stelt je in staat om proactief te handelen en de controle over je welzijn te behouden.
Herken de signalen en onderneem actie
- Vermoeidheid en een gevoel van niet jezelf zijn kunnen vroege indicatoren zijn.
- De menopauze markeert een duidelijker begin van de overgang.
- Elke vrouw ervaart de overgang op haar eigen manier, met een scala aan mogelijke symptomen.
Leefstijlaanpassingen en hulp zoeken: je bent niet alleen
De overgang kan een uitgelezen kans zijn om je leefstijl te heroverwegen. Misschien ontdek je dat bepaalde aanpassingen in voeding of beweging een positief effect hebben op hoe je je voelt. Maar onthoud, je hoeft dit pad niet alleen te bewandelen. Er is een schat aan informatie beschikbaar en er zijn professionals die je kunnen ondersteunen. De Week van de Overgang is het perfecte moment om te beginnen met het verkennen van je opties.
De overgang is meer dan een biologisch proces; het is een tijd van persoonlijke ontwikkeling en hernieuwde zelfontdekking. Het is jouw tijd om antwoorden te vinden op vragen die misschien al lang in je leven speelden. Laat deze periode een bron van kracht en inspiratie zijn, waarin je leert luisteren naar je lichaam en geest. Geef jezelf de ruimte en tijd die nodig zijn om deze transitie op jouw manier door te maken.
Je bent niet alleen. Veel vrouwen gaan door dezelfde ervaringen en uitdagingen heen. Tijdens de Week van de Overgang worden er workshops georganiseerd door werkgevers en aanbieders van producten en diensten rondom de overgang. Het is zeker de moeite waard om hier naartoe te gaan, ook als je nog niets merkt. Je kunt ook hulp vragen aan een professional, zoals een huisarts. Dit is vooral verstandig als je veel klachten hebt tijdens de overgang, als dit je belemmert in je werk, als er risicovolle zwangerschappen zijn geweest of als er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen (dit zijn slechts enkele voorbeelden!). Een afspraak maken met een verpleegkundig overgangsconsulent of overgangscoach kan een eenvoudige eerste stap zijn (zie www.careforwomen.nl of www.kenniscentrum-overgang.nl).