Symptomen van diabetes type 2: herken de signalen op tijd
Diabetes is een van de meest voorkomende ziektes in Nederland. Toch bestaan over deze aandoening nog veel misverstanden. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen diabetes type 1 en 2? Wat zijn de symptomen? Hoe kun je diabetes voorkomen, want hoe eerder je erbij bent, hoe beter. En, diabetes verloopt bij vrouwen iets anders dan bij mannen.
Wat is diabetes precies?
Laten we bij het begin beginnen: wat is diabetes eigenlijk? Simpel gezegd is het een suikerziekte, waarbij je lichaam moeite heeft om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Koolhydraten die je eet, worden in je maag en darmen afgebroken tot kleine suikermoleculen (glucose). Deze glucose komt in je bloed terecht. Maar te veel suiker in je bloed is niet goed voor je lichaam.
Gelukkig maakt je lichaam insuline aan, een hormoon dat werkt als een soort sleuteltje. Het opent de deuren van je cellen, zodat de glucose uit je bloed daar terecht kan komen. Maar bij mensen met diabetes is er een probleem met de insulineproductie of de werking ervan. Daardoor hoopt de suiker zich op in het bloed. En dat kan op termijn gevaarlijk zijn.
Het verschil tussen diabetes type 1 en 2
Er bestaan twee hoofdtypes diabetes: type 1 en type 2. Maar wat is nu precies het verschil?
Bij diabetes type 1 valt het afweersysteem per ongeluk de cellen aan die insuline produceren. Daardoor kun je zelf geen insuline meer aanmaken. Mensen met type 1 moeten daarom dagelijks hun bloedsuiker meten en insuline spuiten of een pompje dragen. Bij alles wat ze eten, moeten ze berekenen hoeveel insuline ze nodig hebben.
Diabetes type 2 is de meest voorkomende variant – zo’n 90% van de mensen met diabetes heeft type 2. Hierbij maakt het lichaam wel insuline aan, maar vaak te weinig. Bovendien reageert het lichaam niet goed meer op de insuline (insulineresistentie). Vaak krijgen mensen met type 2 diabetes voedings- en beweegadviezen en medicijnen voorgeschreven. Soms is ook hier insuline spuiten nodig.
Daarnaast bestaat er ook ‘prediabetes’? Dat is eigenlijk een soort voorstadium van diabetes type 2. Je lichaam reageert dan al minder goed op insuline en je bloedsuikerwaarden zijn aan de hoge kant, maar er is nog net geen sprake van diabetes. Door gezond te eten, af te vallen en meer te bewegen kun je op dit moment diabetes type 2 nog voorkomen.
Symptomen van diabetes type 2
Diabetes type 2 sluipt er vaak ongemerkt in. De symptomen zijn in het begin niet altijd even duidelijk. Toch zijn er een aantal signalen waar je op kunt letten:
- Veel dorst en een droge mond
- Vaak (kleine beetjes) plassen
- Vermoeidheid en futloosheid
- Problemen met je ogen, zoals wazig of slecht zien
- Wondjes die slecht genezen
- Terugkerende infecties, zoals blaasontsteking
Herken je meerdere van deze symptomen bij jezelf? Trek dan aan de bel bij je huisarts. Met een simpele bloedtest kan hij of zij zien of er sprake is van diabetes.
Verschillen tussen mannen en vrouwen
Wist je dat diabetes bij mannen en vrouwen soms anders kan verlopen? Vrouwen zijn nu eenmaal net iets complexer. Uit onderzoek blijkt dat diabetes type 2 iets vaker voorkomt bij mannen. Zij krijgen bij overgewicht meer vet rond de buikorganen en dat vet produceert schadelijke stoffen.
Mannen met diabetes kunnen last hebben van een verminderd libido, erectieproblemen en spierkrachtverlies. Vrouwen daarentegen hebben vaker last van urineweginfecties, schimmelinfecties en een droge, jeukende huid.
Ook de overgang speelt een rol. Door de veranderende hormoonspiegels (minder oestrogeen en progesteron, relatief meer testosteron) hebben vrouwen na de overgang meer aanleg voor buikvet. En laat dat nou net een risicofactor zijn voor diabetes type 2.
Behandeling van diabetes type 2
Onbehandelde diabetes kan op termijn leiden tot beschadigingen aan de bloedvaten en andere complicaties. Gelukkig zijn er verschillende behandelopties.
De belangrijkste pijler is leefstijlaanpassing. Gezonder eten, afvallen en meer bewegen kunnen al een groot verschil maken. Focus op voldoende groenten, volkoren producten, magere eiwitten en gezonde vetten. Soms zijn ook medicijnen nodig om de bloedsuikerspiegel te verlagen. In sommige gevallen schrijft de arts zelfs insuline voor. Huisarts Jacqui van Kemenade heeft er een mooi boek over geschreven “een shotje leefstijl”.
Wees er op tijd bij!
De boodschap is duidelijk: probeer de symptomen van diabetes type 2 op tijd te herkennen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter je de ziekte kunt behandelen of zelfs voorkomen. Twijfel je? Ga dan zeker even langs je huisarts. Beter een keer te veel gecontroleerd dan te weinig!