Verborgen suikers: Waar zit het verstopt?

Verborgen suikers: Waar zit het verstopt?

De verborgen suikers: Waar zit het verstopt?
Uit recent onderzoek van het Diabetes Fonds blijkt dat Nederlanders veel meer suiker binnenkrijgen dan ze zelf inschatten. Waar de deelnemers aan het onderzoek dachten gemiddeld 7,4 suikerklontjes per dag te eten, lag het werkelijke aantal op maar liefst 14 klontjes. Dat is bijna het dubbele. Hoe kan het dat we zo de mist ingaan als het gaat om onze suikerinname?

Suiker schuilt op onverwachte plekken
We associëren suiker vooral met producten als koek, snoep en frisdrank. Logisch, want deze bevatten inderdaad veel suikers. Maar wat veel mensen niet weten, is dat driekwart van onze suikerinname afkomstig is uit een heel andere hoek. Verborgen suikers: Waar zit het verstopt? Kant-en-klare sauzen en kruidenmixen blijken ware suikerbommen. Slechts 30% van de Nederlanders, die wekelijks met pakjes en zakjes koken, kijkt weleens op de ingrediëntenlijst. Zonde, want juist daar kun je ontdekken hoeveel suiker er is toegevoegd.

Kijk je wel eens op de ingrediëntenlijst, dan is het alsnog opletten geblazen. Suiker kent namelijk vele vermommingen. Woorden eindigend op -ose (zoals dextrose), -stroop of -siroop wijzen op de aanwezigheid van suiker. De zogenaamde ‘sluipsuikers’.

De gevaren van te veel suiker
Te veel suiker verhoogt het risico op overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Uit eerder onderzoek van het Diabetes Fonds bleek al dat 1 op de 5 volwassenen tussen de 40 en 75 jaar prediabetes heeft. Dit is een voorstadium van diabetes type 2, waarbij het lichaam al minder goed reageert op het hormoon insuline.

Insuline is nodig om de bloedsuikerspiegel te verlagen na het eten van suikers en koolhydraten. Bij prediabetes is de bloedsuikerspiegel dus chronisch verhoogd. Dit kan blijvende schade veroorzaken aan nieren, zenuwen, ogen en bloedvaten. Van de mensen met prediabetes ontwikkelt 14% binnen 8 jaar daadwerkelijk diabetes type 2. De helft van hen krijgt dan ook nog eens te maken met complicaties als hart- en vaatziekten.

Zo verlaag je je suikerinname
Gelukkig kun je zelf veel doen om je suikerinname te beperken en zo prediabetes en diabetes type 2 te voorkomen. Enkele tips:

  • Kook zoveel mogelijk met verse, onbewerkte ingrediënten
  • Vervang suikerhoudende dranken door water, koffie en thee zonder suiker
  • Kies voor volkoren producten in plaats van geraffineerde graanproducten
  • Eet voldoende groente en twee stuks fruit per dag
  • Ga voor ongezouten noten als tussendoortje
  • Lees altijd de ingrediëntenlijst en vermijd producten met veel toegevoegde suikers

Wil je een gezonde leefstijl met minder suiker makkelijker vol kunnen houden? Doe dan mee met de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds, van 10 t/m 16 juni. Je ontvangt een digitaal receptenmagazine met lekkere gerechten zonder toegevoegde suikers en praktische tips. Zo kom je erachter dat minder suiker eten helemaal niet saai of moeilijk hoeft te zijn, maar juist erg lekker en afwisselend kan zijn.