Tips voor een perfect slaapritme tijdens je vakantie

Tips voor een perfect slaapritme tijdens je vakantie

Tips voor een perfect slaapritme tijdens je vakantie
Vakantie! Daar hoort een goede nachtrust natuurlijk bij. Overdag genieten en ontspannen, ’s nachts zalig slapen. In je vakantie heb je meer kans dat je goed slaapt. Wat gebeurt er in je vakantie waardoor je makkelijker goed slaapt? Hieronder vind je tips voor een perfect slaapritme tijdens je vakantie.

Beweging
Tijdens je vakantie kom je vaker en langer in de buitenlucht. Hierdoor vang je lekker veel zonlicht op. Dit licht werkt positief in op je biologische klok. Ook beweeg je meer in je vakantie. Wanneer je een uur matig intensief beweegt, maakt je lichaam gelukshormonen aan. Uit dit gelukshormoon (serotonine) wordt in de avond weer het slaaphormoon melatonine gemaakt. Van melatonine word je suf en slaperig, hierdoor val je gemakkelijker en sneller in slaap.

De natuur
Een vakantie in de natuur is een goed anti-stressmiddel. De natuur heeft grote invloed op je gemoedstoestand en je ontspanningsgevoel. Neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat we in een natuurlijke omgeving hersendelen activeren waardoor we ons goed gaan voelen. Stress neemt af en onze bloeddruk en hartslag dalen.

Geen verplichtingen
Je gedachten kunnen in vakantietijd totaal veranderen. Je vaste taken en verplichtingen laat je thuis. Hierdoor maak je mentaal meer ruimte voor ontspanning en rust. Zonder de dagelijkse beslommeringen en to-do lijstjes in je hoofd, val je ’s avonds makkelijker in slaap.

Liefde, aandacht en seks
In je vakantie heb je eindelijk weer tijd voor elkaar. Je geeft elkaar meer aandacht, meer momenten van geborgenheid, nabijheid, knuffelen en meer seks. Dit is goed voor je slaap. Na een prettige vrijpartij zit je bloedbaan stampvol gelukshormoon en voel je je zwaar en ontspannen. De ideale slaappil.

Al deze voordelen zitten verbonden aan een vakantie. Dit is heel positief voor je slaap. Je diepe slaap kan kwalitatief en kwantitatief beter verlopen en je REM-slaap heeft tijd genoeg om die paar “denkonderwerpen” van die dag even op te ruimen en te rangschikken. Hierdoor word je uitgeruster wakker en voel je je makkelijker fit en positief gestemd.

Nog een paar extra slaaptips
Hieronder volgen extra slaaptips voor de slechte slaper die alle positieve invloeden kan gebruiken om goed te slapen in de vakantie:

  • Laat je natuurlijke slaapritme terugkomen en hou je aan dit ritme in je vakantie.
  • Laat je smartphone en computer met rust de hele avond. Het blauwe licht van schermen verstoort je slaaphormoon aanmaak.
  • Neem je eigen kussen mee van huis. Een vertrouwd kussen helpt om beter te slapen in een vreemde omgeving.
  • Ga aan dezelfde kant van het bed liggen als thuis. Gewoontes en rituelen bevorderen de slaap.
  • Eet en drink niet te veel voordat je gaat slapen. Een volle maag kan je slaap verstoren.
  • Pas je bij een jetlag zo snel mogelijk aan aan de lokale tijden. Ga op normale tijden naar bed en sta op, ook al ben je nog moe.
  • Geef toe aan de ontspanning van de vakantie. Laat problemen en piekeronderwerpen die bij “thuis” horen thuis. Kom los van de sleur en verplichtingen. Geniet, laat los en haal opgelucht adem.

Geniet van je vakantie en profiteer optimaal van de positieve invloed ervan op je nachtrust. Voel hoe de combinatie van ontspanning, daglicht en beweging je biologische klok reset.

Kom als herboren thuis van je vakantie met je batterijen volledig opgeladen. Neem die vakantie-slaapgewoontes mee naar huis en hou ze vol. Blijf overdag actief, zoek de natuur op en dim ’s avonds op tijd de lichten. Zo houd je die vakantie-slaapvibes vast, ook als de wekker en de dagelijkse beslommeringen zich weer aandienen.

Fijne vakantie!

Dit artikel bevat slaaptips van de deskundigen van het MUMC+ programma Healthy Sleep. Neem deze adviezen ter harte om optimaal uit te rusten tijdens je vakantie en thuis te komen met een opgeladen batterij.