Sporten en bewegen is op veel vlakken effectief. Het zorgt behalve voor een betere gezondheid ook voor meer zelfvertrouwen en een hoger salaris.
Onderzoeker Richard Bailey ontwikkelde op basis van wetenschappelijke literatuur, samen met collega onderzoekers en Nike, het Human Capital Model waarin in totaal 88 effecten van bewegen worden benoemd. De effecten van sport en bewegen worden hierbij ingedeeld op basis van zes kernwaarden: fysieke waarde, emotionele waarde, sociale waarde, persoonlijke waarde, intellectuele waarde en financiële waarde. In dit bericht bespreken we over de fysieke waarde.
Obesitas, hart- en vaatziekten, kanker, COPD en diabetes zorgen wereldwijd voor een enorme verlaging van de levensverwachting en arbeidsproductiviteit. Vaak zijn op steeds jongere leeftijd al risicofactoren voor deze ziekten aan te wijzen (denk aan verstoorde bloedwaarden, maar ook aan gebrek aan beweging en een ongezond voedingspatroon). Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de gezondheid en vermindert de kans op deze ziekten.
Het is in elke levensfase effectief om te investeren in bewegen, maar hoe vroeger in het leven wordt aangeleerd om te sporten en bewegen, hoe langer er geprofiteerd kan worden van de fysieke waarde ervan. Het meeste profijt is dus te behalen als al op jonge leeftijd wordt geïnvesteerd in bewegen. De effectiviteit en relatief goedkope inzet van sport en bewegen maakt het tot de meest effectieve strategie ter preventie van chronische ziekten. Naast de positieve waarde van bewegen is er ook aantoonbaar bewijs van de negatieve waarde van inactiviteit. Fysieke inactiviteit wordt meer en meer geassocieerd met verslechtering van de (fysieke) gezondheid.