Vrouwen volstaan met korter sporten

Waarom kort sporten voor vrouwen wonderen doet

Waarom sporten in een kort tijdsbestek voor vrouwen wonderen doet

Heb je je ooit afgevraagd waarom er wordt gezegd dat vrouwen van Venus komen en mannen van Mars? Ons lichaam is niet alleen een kunstwerk maar functioneert ook uniek. Laten we eens duiken in de wondere wereld van hoe ons vrouwenlichaam anders is dan dat van mannen en hoe kortere workouts verrassend effectief kunnen zijn.

Verschil moet er zijn: vrouwen vs. mannen

We weten allemaal dat er fysiologische verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Maar hoe vertaalt dit zich naar sportprestaties en fitnessresultaten? Het begint allemaal met hormonen (ja, die weer). Testosteron geeft mannen een voorsprong in spieropbouw, terwijl onze vriend oestrogeen ervoor zorgt dat wij meer vet vasthouden – natuur’s manier om ons te beschermen. Dit betekent niet dat we de handdoek in de ring moeten gooien; we moeten gewoon slimmer trainen!

Korter sporten = slimmer trainen

Absoluut! Hier is het ding; lange work-outs kunnen leiden tot uitputting en overtraining en mogelijk overbelasting – iets wat we echt willen vermijden. We zijn immers al druk genoeg en bovendien hebben onze spieren meer tijd nodig om te herstellen (zeker naar mate we ouder worden). Door korter te sporten, geven we ons lichaam de kans om sneller te herstellen, behalen we effectiever resultaat, houden we het langer vol én houden dus meer tijd over.

Herinnering: Het gaat niet om hoe lang je traint, maar hoe slim je traint. Met andere woorden: met minder moeite, meer bereiken.

Spierkwaliteit boven kwantiteit

Dames, laten we eerlijk zijn; het gaat toch niet om grote spierballen op je armen? Het gaat om de kwaliteit en functionaliteit van die spieren. En hier schittert het vrouwelijk lichaam. Onze spieren mogen dan kleiner zijn dan die van mannen, ze zijn ontzettend efficiënt in uithoudingsvermogen en herstel bij juiste training.

Uithoudingsvermogen om ‘u tegen te zeggen’

Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat het mannenlichaam anders is dan het vrouwenlichaam en dat vergt een andere benadering. Dat krachttraining belangrijk is, dat weten we. Maar waar een man vaak 7-12 herhalingen doet bij een oefening met een relatief hoog gewicht, is het voor een vrouw veel slimmer om 20-30 herhalingen te maken met een relatief laag gewicht. Dit komt door de verdeling spiermassa, de hormoonhuishouding en het verschil in type spiervezel. Mannen beschikken met name over een spiervezeltype dat voor krachtige en explosieve bewegingen zorgt en het spiervezeltype wat bij vrouwen overheerst is veel beter in het langdurig volhouden van een beweging. Dit is waarom er lange tijd gedacht werd dat vrouwen voornamelijk cardio-oefeningen moesten doen en krachttraining alleen iets voor mannen was.

Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Journal of the American College of Cardiology.